Oryginalny, irlandzki ser Cheddar Red. Bez względu na formę podania, smakuje doskonale. Gładki, kremowy i przede wszystkim wyrazisty w smaku. Niezbędny składnik deski serów, jak również idealny składnik codziennych kanapek.
Swoją nazwę zawdzięcza miasteczku Cheddar, gdzie – według legendy powstał pierwszy ser cheddar. Tradycja głosi, że pewna służąca odłożyła do jaskini garnek z mlekiem i całkowicie o nim zapomniała. Gdy wróciła po niego po kilku dniach – ujrzała na powierzchni grudki, z których wytworzono później ser Cheddar. Ser ten produkuje się poprzez wielokrotne tłoczenie, cięcie, mieszanie oraz odciskanie mlecznego kożucha. Im lepiej odsączy się serwatkę, tym trwalszy będzie wyrób. Cheddar może leżakować bardzo długo, czemu zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat. Ze względu na długość leżakowania, wyróżniamy kilka rodzajów sera Cheddar, różniących się od siebie smakiem: mild (łagodny), medium (umiarkowanie ostry), sharp (ostry), extra sharp (bardzo ostry). Zachęcamy do degustacji naszego sera Ched...
Adres podmiotu wprowadzającego do obrotu: pph temar sp. z o.o. sp.k. ulica i numer: tartaczna 34 kod pocztowy i miasto: 40-749 katowice pl
Forma: Kostka
Gatunek sera: Cheddar
Kraj pochodzenia głównego składnika: Irlandia
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Irlandia
Rodzaj mleka: Krowie
Smak: Delikatny
Temperatura przechowywania min - max: 2 - 6 °C
Zawartość netto: 100 g
Zawartość tłuszczu: Pełnotłusty (sery podpuszczkowe) (zaw. tłuszczu 45%)
Łubin i produkty pochodne: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Nie
Jęczmień i produkty jęczmienne: Nie
Pszenica i produkty z pszenicy: Nie
Owies i produkty owsiane: Nie
Migdały i produkty z migdałami: Nie
Orzechy: Może zawierać
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Żyto i produkty żytnie: Może zawierać
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Alkohole wielowodorotlenowe - poliole: 0 g
"Cukry: 0,1 g"
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g
Skrobia: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 390 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1618 kJ
Wielkość porcji: 200 g
Zawartość białek: 26 g
"Zawartość soli: 1,9 g"
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 32 g
"Zawartość węglowodanów: 0,1 g"