Ser CHEDDAR należy do grupy serów dojrzewających typu twardego, produkowany jest z mleka pasteryzowanego. Podczas procesu produkcji sera CHEDDAR zastosowano charakterystyczny dla tego sera proces fermentacji masy serowej tzw. czedaryzację (ang. Cheddaring), połączony z dzieleniem masy serowej na bloki i ich przekładaniem, w celu ułatwienia ociekania oraz równomiernego ukwaszania i demineralizacji masy serowej, dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczne cechy organoleptyczne dla tego typu sera.
Ser CHEDDAR charakteryzuje się zwięzłym, zwartym, plastycznym i jednolitym miąższem w całej masie, o konsystencji jakby woskowej, posiada smak i zapach czysty, kwaśny, ostry. Charakterystyczny również dla sera CHEDDAR jest brak oczek.
100 g sera pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wapń.
Składniki:mleko, sól, stabilizator-chlorek wapnia,kultury bakterii, barwnik annato
Rodzaj mleka: Krowie
Rodzaj sera: Ser dojrzewający
Typ sera: Holenderski
Gatunek sera: Cheddar
Forma: Paczkowany
Zawartość tłuszczu: Tłusty (sery podpuszczkowe) (zaw. tłuszczu 40%)
Rzeczywiste towary mogą wyglądać inaczej niż na zdjęciach przedstawionych na stronie internetowej. Mogą różnić się wyglądem, kształtem, opakowaniem, składem. Opis produktu prezentowany na stronie ma charakter ogólny, nie jest jednakowy z opisem przedstawionym na opakowaniu produktu.
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Witaminy i składniki mineralne
Wapń: 660 mg/100g