Powidła śliwkowe są gęste, ciemnobrązowe z odcieniem bordowym o lśniącej, zestalonej powierzchni z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy. W smaku są lekko słodkie, kwaskowate, z wyczuwalną delikatną goryczką, posiadają swoisty zapach z lekkim aromatem dymu i pestki. Odznaczają się wysoką jakością i specyficznym smakiem gdyż do ich produkcji stosuje się dojrzałe owoce śliwki węgierki nie opryskiwane środkami chemicznymi, bez objawów chorób.Powidła będą smacznym dodatkiem do: ciast, ciasteczek,wafli,tortów,piernika świątecznego,bigosu,kanapek,tostów, do twarogu...
Płatki żytnie często są składnikiem diet odchudzających, wspomagają przemianę materii. Płatki można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do innych płatków Dobrze komponują się z innymi płatkami, mlekiem, jogurtem lub owocami....
Woda na palety